Fransız perakendeciler, Temmuz ayından itibaren müşterilerini üreticilerin fiyat hileleri konusunda bilgilendirmek zorunda kalacak. Bu kural yakında Türkiye'ye gelebilir mi?
Fransa'da alışveriş 1 Temmuz'dan itibaren daha şeffaf olacak. Yeni bir kural, süpermarketlerin ve diğer perakendecilerin, müşterilerini ürünlerin boyutu veya hacmindeki değişiklikler hakkında bilgilendirmesini gerektiriyor. Bu önlem, ürünlerin daha önce olduğu gibi aynı fiyata daha küçük miktarlarda satıldığı sözde küçülme enflasyonuyla mücadelede önemli bir adımdır.
Fransa Maliye Bakanlığı, büyük ve orta ölçekli şubeleri olan perakendecilerin birim başına fiyat artışlarını doğrudan rafta işaretlemelerini gerektiren ilgili bir kararname yayınladı. Bu kural hem gıda hem de tüketim malları için geçerli olup, azaltılan miktarın uygulamaya konduğu andan itibaren iki ay boyunca değişikliklerin açıkça bildirilmesi gerektiğini şart koşmaktadır. Maliye Bakanı Bruno Le Maire, bunun tüketici güvenini yeniden kazanmayı amaçladığını vurguluyor. Ayrıca vatandaşları şüpheli ihlalleri devlet portalı Signaconso aracılığıyla bildirmeye teşvik ediyor.
Türkiye'de da daralma konusu tüketiciler açısından büyük önem taşıyor olsa da, Fransa'dakine benzer bir düzenlemenin getirilmesi şu anda düşünülmüyor.
Şirket, müşterilerini ambalaj boyutunun küçültülmesi konusunda bilgilendiriyor. Uzun kurak dönemler ve yoğun yağışlar gibi iklimsel zorluklar, yetiştirme maliyetlerinin artmasına ve mahsulün bozulmasına yol açarak Frosta'nın dondurulmuş bitki kapasitesini 115 gramdan 80 grama düşürmesine neden oldu. İçeriğin azalmasına rağmen fiyat sabit kaldı.
Şirket, bu değişikliğe dikkat çekmek için doğrudan bir yaklaşım benimsedi: Ambalaj, dikkat çekici bir renk şemasıyla açıkça "Öncesine göre daha az içerik" olarak işaretlendi. Bu eylem, Frosta'nın sosyal medya aracılığıyla müşterilerden aldığı geri bildirimlerin ardından gerçekleşti. Daha iyi etiketleme çağrısı yapan tüketicilerin sesine, ambalajın çarpıcı şekilde uyarlanmasıyla yanıt verildi.
0 Yorumlar
1-Küfürlü, siyasi veya huzur bozucu yorumlar yapmamaya,
2-Reklam, spam gibi yorumlar yapmamaya,
yorum yaparken etik kurallarına dikkat edilmesine özen gösteriniz.