Evcil Hayvanların Kilo Verme Yolları

 Dört ayaklı arkadaşınız biraz fazla mı tombul? O zaman bir şeyleri değiştirmenin zamanı geldi. Birkaç basit ipucuyla yalnızca evcil hayvanınızın sağlığını iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda yaşam beklentisini de önemli ölçüde artırabilirsiniz.


İnsanlarla hayvanlar arasındaki ilişki, ortak yaşam alanı, neşe ve üzüntünün ötesine geçiyor; aynı zamanda ortak zorlukları da içeriyor. Obezite sadece insanları etkilemekle kalmayıp kedi ve köpeklerde de giderek yaygınlaşan bir sorundur. Bunun nedeni genellikle aşırı gıda alımı ve çok az egzersizdir. Bazen yıkıcı sonuçlar benzerdir ve hatta diyet ipuçlarında bile paralellikler vardır: yavaş ve makul bir şekilde kilo vermek slogandır.

Münih Ludwig Maximilians Üniversitesi'ndeki (LMU) küçük hayvan kliniğinde beslenme tavsiyelerinden sorumlu kıdemli doktor Petra Kölle, "Birçok araştırmaya göre kedi ve köpeklerin neredeyse yarısı çok şişman" diyor. Hayvanın figürü, normal beslenen köpek ve kedilerin açıkça görülebilen bir bel ve yukarı doğru çizilmiş bir karın çizgisine sahip olduğu Vücut Kondisyon Skoruna (BCS) göre değerlendirilebilir. Kaburgalar görülemez ancak kolayca hissedilebilir. Greven'deki kedi ve köpek beslenme uzmanı Uta Wilmer, "Birçok hayvan çok şişman olduğu için halk buna alıştı ve hatta normal kilodaki insanları bile çok zayıf olarak algılıyor" diyor.

Evcil Hayvan Çok Şişman: Olası Nedenler ve Etkiler

Fazla kilonun nedeni genellikle aradaki çok sayıda ikramda yatmaktadır. Hayvanlara kısa süreli mutluluk getirseler de, gerçek kalori bombalarıdırlar; insanlar için çikolata, cips ve diğer tatlılarla kıyaslanabilir. Petra Kölle, şişman ama sağlıklı hayvanların nadiren görüldüğünü söylüyor.

Evcil hayvanlarda obezitenin etkileri çok çeşitlidir ve eklem sorunlarından cilt tahrişlerine ve alerjilere kadar uzanır. Diyabet ve hatta tümör hastalıkları riski artar. Cerrahi prosedürler sırasında, özellikle pug veya Fransız bulldog gibi nefes alma sorunu olan, boyunda da yağ birikerek nefes almayı daha da zorlaştıran köpeklerde anestezi riski artar. Genç hayvanlar zaten fazla kiloluysa bunun mantıksal sonucu eklem hastalıkları olabilir.

Araştırmalar, aşırı kilolu köpeklerin, daha zayıf olanlara göre ortalama iki ila üç yıl daha kısa yaşadığını gösteriyor; bu, birçok köpeğin ortalama yaşının yalnızca 12 ila 13 yıl olduğu dikkate alındığında önemli bir süre. Şişman kedilerin yaşam beklentisi de daha zayıf olanlara göre daha kısadır.

İnce veya dolgun bir figüre sahip olma eğiliminde genetik yatkınlık rol oynar. Tazılar ve birçok av köpeği fazla kilolu olmaya daha az eğilimliyken Labrador Retriever, Beagle, Pug ve Dachshund gibi türler yemeyi severler ve asla doymazlar. Kısırlaştırılmış ve yaşlı hayvanların genellikle daha düşük kalori ihtiyaçları vardır.

Veteriner hekimler “yarısını yemeyin” tavsiyesinde bulunuyor.

Veteriner hekimler, önemli besin maddelerinin eksikliğine yol açabileceğinden, "yarısını ye" prensibine göre gıda rasyonlarının büyük ölçüde azaltılmasını şiddetle tavsiye ediyor. Korkunç yo-yo etkisinden kaçınmak için haftada yüzde bir ila iki oranında kademeli kilo kaybı önerilir. Veterinerden temin edebileceğiniz özel diyet gıdaları gerekli tüm besin maddelerini içerir ancak daha az kalori içerir.

Karaciğer veya böbrek hastalığı olan hayvanlar için, özel bir diyete ihtiyaç duyduklarından, önceden bir veterinere danışılması tavsiye edilir. Ağırlığı kontrol etmek için hayvanın haftada bir kez aynı saatte tartılması tavsiye edilir.

İkramlardan kaçınmak en iyisidir ve bunun yerine havuç, pirinç keki veya azaltılmış kalorili ikramlar gibi daha sağlıklı alternatifler kullanılabilir. Masa artıkları tabu olmalı ve hayvana sevgi göstermenin başka birçok yolu vardır; sevişmek, oynamak veya birlikte yürüyüşe çıkmak gibi.

Köpekler ve kediler için sağlıklı çözüm

Kedileri beslemeye gelince, günlük yiyecek miktarının dikkatlice tartılması önerilir. Doğal davranışlarına uyum sağlamak için kedileri günde on defaya kadar küçük porsiyonlarla beslemek ideal olacaktır. Zaman kısıtlaması nedeniyle bu kadar sık ​​beslemenin mümkün olmadığı durumlarda, otomatik yemlik uygun bir alternatif olabilir.

Kuru mama kullanan köpek sahipleri, yürüyüşlerde bu parçaları yanlarında götürebilir ve itaatkar davranışları karşılığında ödül olarak verebilirler. Kediler, ister yemeği saklayarak ister şakacı bir şekilde yakalayarak olsun, yemek yeme konusunda da aktif olmalıdır. Beslenmeyle ilgili faaliyetleri birleştirmek yalnızca olası can sıkıntısını önlemekle kalmaz, aynı zamanda insanlar ve hayvanlar arasındaki bağı da güçlendirir.

Ayrıca hayvanların ve insanların rasyonun çok azmış gibi görünmesini önlemek için bazı psikolojik hileler kullanılabilir. Örneğin Uta Wilmer, daha fazla yiyecek izlenimi vermek için küçük kaselerin kullanılmasını öneriyor. Kuru mamadan ıslak mamaya geçiş de düşünülebilir, zira daha büyük miktarlardaki yaş mama beslenebilmektedir. Hayvanın tercihine bağlı olarak, az miktarda kalori içermesine rağmen, salatalık veya havuç gibi rendelenmiş sebzeler de yemeğe eklenebilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar