PİZZA KOLA ABURCUBUR BUNLARA NEDEN BAĞIMLI OLURUZ ? CEVABI ŞAŞIRTTI

 Neden pizza yemeyi bırakamadığınızı merak ettiyseniz, bilimin sizin için bir cevabı var: dopamin. Beyinde salgılanan "iyi hissetme" kimyasalı, bazı gıdaları bu kadar bağımlılık yapıcı yapan şeyin büyük bir kısmıdır. Ancak Michigan Üniversitesi'nin yeni bir araştırmasına göre pizza en çok bağımlılık yaratan yiyecek! Bir yiyeceğin ne kadar bağımlılık yapıcı olduğunu belirleyen, gevrekliği, tuzluluğu ve yağlılığı gibi başka faktörler de rol oynuyor. Bu makale, bazı yiyeceklerin diğerlerinden nasıl daha fazla bağımlılık yarattığını tam olarak açıklayacaktır . En sevdiğiniz atıştırmalıkların bu listede nerede yer aldığını bildiğinizi mi düşünüyorsunuz? Öğrenmek için okumaya devam edin!



En çok bağımlılık yaratan yiyecek olan pizza, genellikle üzerine domates sosu, peynir, sebze ve et gibi diğer malzemeler eklenen bir tür gözlemedir. Bu yemeğin kökeni İtalya'nın Napoli kentindedir. Bugün Amerika'nın en popüler yiyeceklerinden biri haline geldi! Pizzanın bağımlılık yapıp yapmadığını merak ediyorsanız yalnız değilsiniz! Bu sorunun cevabı evet: çok bağımlılık yapabilir! Pizza, yediğinizde beyninizin ödül sistemini tetikleyecek karbonhidratlar (şeker) içerir. Bu, beyninizin ödül merkezinin, içinde hiçbir besin değeri olmasa bile bu yiyeceği yemeye tepki vereceği anlamına gelir! Tadı güzel ya da bize zevk veren bir şey yediğimizde beynimiz dopamin salgılar; bu, pizza yerken iyi hissetmemize yardımcı olur çünkü dopamin, güzel bir şey yaptığımızda/pizza pastası dilimleri gibi lezzetli yemekler yediğimiz için ödüllendirilmiş hissetmemizi sağlayarak bizi mutlu eder.

Eğer siz de çoğu insan gibiyseniz muhtemelen karşı koyamayacağınız bir yiyeceğiniz vardır . Peki neden bazı insanlar bir kutu kurabiyenin tamamını yiyip kilo almazken bazıları sadece bir kutu kurabiye yiyerek şişmanlıyor? Cevap, beyninizin ne tür yiyecekleri zevkle ve nasıl ilişkilendirdiğidir. Yale Tıp Fakültesi'ndeki araştırmacılar tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma, beyindeki dopamin reseptörlerini uyarma yeteneklerine bağlı olarak bazı gıdaların diğerlerinden daha fazla bağımlılık yaptığını ortaya koyuyor. Dopamin, mutluluk ve ödül duygularından sorumlu bir nörotransmiterdir, bu nedenle bu son derece bağımlılık yaratan yiyecekleri yediğimiz zaman, normalden daha fazla dopamin salgılarız çünkü bunlar ödül merkezlerimizi tetikleyen bileşenler (şeker gibi) içerir. Bu, bu bağımlılık yaratan ikramlardan giderek daha fazlasını yiyerek aynı zevkli duyguları tekrar tekrar aramamıza neden oluyor!

Artık en bağımlılık yaratan yiyecekleri bildiğinize göre, ne pahasına olursa olsun onlardan uzak durabilirsiniz . Ancak çoğu insan için durum böyle değildir. Bu gıdalara “bağımlılık yapıcı” deniyor çünkü bizi iyi hissettiriyor. Bu besinleri yediğimiz zaman vücudumuz bizi mutlu eden ve keyif veren dopamin salgılar. Zamanla yüksek miktarlarda alınması vücudumuz için her zaman sağlıklı olmasa da onları bu kadar çok istememizin nedeni budur . İyi haber şu ki, artık bu gıdalara, sağlıksız veya bağımlılık yapmadan, aynı faydaların bazılarını sunan, çevrimiçi olarak ve mağazalarda bulunabilen daha sağlıklı alternatifler var!

Yorum Gönder

0 Yorumlar