İsrail ordusu Refah'a doğru ilerliyor

İsrail askerleri, mültecilerle dolu olan Refah'a girmeye devam ediyor. BM'ye göre şu anda yaklaşık 450.000 kişi şehirden kaçtı. Gazze Şeridi'nin güneyindeki bir hastane daha kapatılmak zorunda kaldı.



Görgü tanıklarının ifadelerine göre, Gazze Şeridi'nin güneyindeki İsrail birlikleri Refah şehrinin derinliklerine doğru ilerledi. Buna göre tanklar doğudan daha batıdaki ilçelere doğru hareket etti. ABD gibi müttefikler, özellikle sivil nüfus açısından korkulan sonuçlardan dolayı, İsrail'i şehre yapılacak büyük bir kara saldırısına karşı defalarca uyarmıştı.


Geçen haftaya kadar yaklaşık bir milyon kişi Gazze Şeridi'nin geri kalanında Refah'ta çatışmalardan korunmak için başvurmuştu. BM tahminlerine göre şu anda yaklaşık 450.000 kişi şehri terk etti. Filistin yardım kuruluşu UNRWA, Platform X'te "Aileler güvenlik arayışı içinde kaçmaya devam ederken Refah'ta boş sokaklar" diye yazdı.

İsrail ordusu geçen hafta doğudan şehre doğru ilerledi. O zamandan bu yana Refah sınır kapısının Mısır'a giden Filistin kısmını da kontrol ediyor. İsrail, Ekim ayında kaçırılan rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak için Refah'taki İslamcı Hamas üzerindeki askeri baskıyı artırıyor.

Bir hastane daha kapatıldı

İsrail'in ilerleyen saldırısı karşısında, yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar, Refah'taki Endonezya hastanesinde bakım sağlamayı bıraktı. Bir sözcü, orada kalan 22 hastanın güvenliklerinin artık garanti edilememesi nedeniyle başka tesislere sevk edildiğini söyledi.

 BM acil durum kuruluşu OCHA'ya göre Gazze Şeridi'ndeki 36 hastaneden 24'ü artık faaliyette değil. Sınır Tanımayan Doktorlar'a göre örgüt, Gazze Şeridi bölgesinde sahra hastaneleri kurmaya çalışıyor. Ancak bunlar işleyen bir sağlık sisteminin yerini tutamaz ve yaralı sivil akınıyla başa çıkamaz.

Gazze Şeridi'nin büyük bölümünde şiddetli çatışmalar yaşanıyor

Filistinli görgü tanıkları, Gazze Şeridi'nin kuzey, güney ve orta kesimlerinde İsrail bombardımanının devam ettiğini bildirdi. Terör örgütü Hamas'ın askeri kanadı, savaşçılarının Refah'ta Mısır sınır kapısında İsrail askerlerine defalarca saldırdığını söyledi. Ayrıca Refah'ta bir İsrail askeri nakil aracına da ateş açıldı. İsrail ordusu, Refah sınır kapısındaki güçlerinin "yakın çatışmada çok sayıda silahlı terör hücresini yok ettiğini" söyledi.

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki mülteci bölgesi Cebeliye'deki operasyon da genişletildi. Toplamda, hava kuvvetleri 24 saat içinde “Gazze Şeridi'nde 100'den fazla terör hedefine saldırdı”. Hamas, Gazze Şeridi'nden İsrail'in kıyı kenti Aşkelon'a bir roket daha ateşlediğini açıkladı.

Yorum Gönder

0 Yorumlar